‘Als ik een suggestie mag doen …’ zo begint menig email die Heleen Vadalkar en ik als klimaatburgemeesters hebben ontvangen.
In dit geval gaat het om de (voor)tuinen in Amstelveen. ‘Ook in onze buurt zie ik voortdurend dat huizen worden opgeknapt met als sluitstuk de tuin’, schrijft een oudere heer verontrust. ‘Vrijwel altijd wordt dan het groen vervangen door tegels of zogenaamde sierbestrating’. Zelfs het NK tegelwippen kan niet tegen de oprukkende verharding op’, constateert hij. Vastleggen in de APV zou volgens hem de beste oplossing zijn.
Gelukkig is de gemeente Amstelveen sinds het aantreden van de klimaatburgemeesters in november 2021 lid geworden van de Groene Stad Challenge en Actie Steenbreek. Deze landelijke organisaties bieden extra mogelijkheden om de oprukkende verharding in Amstelveen tegen te gaan.
Een van de ontdekkingen van twee maanden klimaat burgemeesterschap – want dat is de zittingstermijn – is de grote hoeveelheid vragen die leven, waar mensen een adres voor zoeken om die te kunnen stellen. Zo bereikten ons vragen over groen en biodiversiteit in Amstelveen over:
- Hoe start ik een buurttuin?
- Is er plek voor bomen hubs en oogst locaties voor de organisatie Meerbomennu?
- Is er plek voor een voedselbos, al dan niet op de overkapping van de A9?
Voor zover mogelijk krijgen zulke ideeën een plek in bestaande regelingen en/of de nieuwe programma’s waar de gemeente aan deelneemt. Zo blijken er al bomenhubs te zijn in Amstelveen. Bijvoorbeeld:
- Kinderkwekerij van bomen die geplant worden na de verbreding van de A9
- Kwekerij in De Braak waar bomen worden gekweekt voor en uit alle (heem)parken en groenstructuren in de gemeente.
- In (samenwerking met) het Amsterdamse Bos oogst en plant Meerbomennu bomen in een kwekerij vlakbij de Amsterdamse Manege.
- Plantenbiebs vormen inmiddels kleinschalige planten en bomenhubs in verschillende wijken van Amstelveen
Met het ontwerp van een voedselbos wordt geëxperimenteerd door leerlingen van het Technasium KKC in samenwerking met het Amsterdamse Bos. De keuze om ruimte hiervoor te reserveren wordt meegegeven aan het nieuw verkozen college, blijkt bij navraag van de klimaat burgemeesters.
Naast groene projecten bereikten ons vragen over de energietransitie zoals over het verduurzamen van jaren ’30 woningen en het starten van energie coöperaties in Amstelveen. Alleen al voor dit doel zou het handig zijn in 2022 meer klimaat (loco) burgemeesters te hebben, aangezien Heleen en ik ons veel al op biodiversiteit hebben gericht.
Terugkerende vragen over klimaat communicatie zijn:
- Hoe bereik je de internationale gemeenschap? Het digitale platform Denkmee Amstelveen Connect biedt hier mogelijk een aanknopingspunt.
- Hoe breng je een bredere beweging op gang, ook in samenwerking met de geloofsgemeenschappen en het politieke midden?
- Kan dit vanuit een stichting Duurzame Doorbraak Amstelveen in aansluiting op de landelijke Duurzame Doorbraak beweging?
- Of is er juist meer activisme nodig in Amstelveen in aansluiting op landelijke organisaties zoals Milieudefensie, Greenpeace of Extinction Rebellion?
- Hoe vind je elkaar terwijl veel mensen vanuit hun eigen digitale bubbel leven, zoals gemeenschappen op LinkedIn, twitter, facebook, Instagram en de geprinte lokale media.
- Is er een lokaal digitaal en offline platform nodig (naast DenkMee Amstelveen) waar mensen elkaar op de hoogte kunnen houden wie wat doet op het gebied van klimaat, milieu en duurzaamheid? Een aansprekend voorbeeld biedt
Het spreekt voor zich dat twee maanden om al deze vragen te beantwoorden of verder te brengen aan de korte kant is. Onze acties beperkten zich tot vraagstellers en beantwoorders zoveel mogelijk met elkaar in contact te brengen. Bovendien heeft een klimaatburgemeester nu eenmaal geen eigen wethouders of ambtenaren tot zijn beschikking.
Maar gelukkig zijn er wel vrijwilligers. Om alle vragen te bundelen steekt een aantal van hen de koppen bij elkaar. Zij kijken hoe het daarmee verder moet en daar zijn wij als aftredende klimaatburgemeesters bij betrokken. Op dit moment kunnen nieuwe klimaatburgemeesters voor Amstelveen zich aanmelden voor komend jaar. Als zij dit willen brengen Heleen en ik hen graag in contact met de vele enthousiaste mensen die wij de afgelopen maanden hebben ontmoet.
Wat doet een klimaatburgemeester? https://www.iedereendoetwat.nl/nkw/klimaatburgemeester
Hoe meld je jezelf of een ander hiervoor aan? https://www.iedereendoetwat.nl/nkw/klimaatburgemeester/aanmeldformulier