Geen spijt tips?

Ontbijtgasten deelden tijdens het EnergieOntbijt op 25 mei 2018 in de Annakerk maatregelen die ze in hun woning hebben toegepast. Dit geeft een mooi beeld van 9 stappen van klein naar groot die je kunt zetten om fossielvrij te worden in je energiebehoefte. Dit worden ook wel no-regret maatregelen genoemd, stappen waar je geen spijt van hoeft te krijgen. Uiteraard is het altijd handig om ook professioneel advies in te winnen.

1. Thermostaat

De thermostaat kan je overdag een graadje lager zetten. Sommige gasten zetten hem zelfs op 16C en leggen dekens klaar op de bank. Er blijkt ook een draadloze thermostaat te zijn die je meeneemt naar je werkkamer zodat de woonkamer minder heet wordt gestookt. ‘s Avonds de gordijnen dicht doen en de thermostaat ‘s nachts laag zetten worden genoemd. En je hebt natuurlijk ook een thermostaat die je kunt programmeren.

2. Led-verlichting

Nooit spijt hebben onze gastheer en vrouw gehad door alle verlichting van de Annakerk voor Led-lampen te vervangen. Dat scheelt aanzienlijk in stroomkosten. Ook gespreksleider Anne Marie vertelt trots dat haar VVE in Amsterdam alle openbare verlichting voor Led heeft vervangen.

3. Koken in een hooikist

Fossiel energieverbruik verminder je door kort koken van rijst, eieren en zelfs stoofvlees en deze vervolgens in een ouderwetse hooikist te zetten. Of in de stijlvol door Caro en Iris ontworpen Ecostoof® waaruit zij tijdens het energieontbijt de eitjes serveren, zie www.ecostoof.nl.

4. Elektrisch koken

Sommige gasten zijn overgeschakeld op inductie koken als vervanging van de gaspit. Gideon Goudsmit weet te vertellen dat inductie nu zelfs 15% goedkoper is in energieverbruik. Het stoot niet alleen minder CO2 maar ook minder koolmonoxide en fijnstof uit. Ook biedt het meer veiligheid, bijvoorbeeld voor ouderen die het gas vergeten uit te zetten.

Gideon licht toe dat je bij de installatie vaak je meterkast moet aanpassen en overschakelen van 1 naar 3 fasen. Dat is echter niet altijd het geval, want een deelnemer vertelt dat zij de stekker van haar nieuwe kooktoestel gewoon in het bestaande stopcontact heeft gestoken.

5. Isolatieglas en tochtstrips

Isolatieglas noemen gasten vaak als maatregel die het comfort in de woning verhoogt. En het scheelt aanzienlijk in warmteverlies en stookkosten. Wat als je nu al isolatieglas hebt en je blijft het toch koud hebben? ‘Heeft u tochtstrips geplaatst? Veel warmte verlies je alsnog door kieren in het venster. Wanneer is het isolatieglas geplaatst? HR++ of HR+++ en goede tochtstrips maken enorm veel verschil met gewoon isolatieglas. Dit kun je op een warmtefoto van je woning goed zien.’

6. Bodemisolatie

Bij vloerisolatie valt vaak de naam Tonzon, de luchtzakken van zilverfolie die onder je vloer in de kruipruimte hangen. Ook hebben gasten ervaring met het leggen van een dekzeil op de kruipruimte vloer en het storten van chips of parels.

7. Dak – gevelisolatie

Na bodemisolatie is dakisolatie een stap die een aantal bewoners heeft gezet. Dit kan van binnenuit of bovenop het platte dak. Gevelisolatie kan zowel met gevelplaten als het vullen van de spouwmuur, bijvoorbeeld met parels.

8. Verwarmen

Een aantal bewoners heeft vloerverwarming in hun woonkamer. Die verspreidt de warmte waar je hem het liefst wilt hebben. Nog meer gericht op de plek waar je zit zijn er infraroodpanelen in omloop. Die plaats je boven je bureau of eetkamertafel. De rest van de ruimte blijft koud. Om de warmte van de radiatoren beter te richten gebruikt een bewoner uit de Emmakadebuurt een airco.

Welke warmtebron je straks ook krijgt in je wijk, stadsverwarming of een collectieve warmtepomp, deze geeft met lage temperatuur radiatoren altijd meer warmte af. Deze aluminium radiatoren kun je nu al op je huidige CV-ketel aansluiten. Echter als je al helemaal aardgas-vrij ready bent, dan levert je warmtebron nog maar 40-50 C graden. De huidige CV-ketel kan niet lager dan 70 of 80 graden verwarmen, anders raakt deze in de war en gaat pendelen.

9. Zonnepanelen

Een aantal bewoners heeft al zonnepanelen of panelen voor een zonneboiler. Een bewoner uit Keizer Karelpark heeft te vieren dat ze deze week een mobiel zonnepaneel heeft geïnstalleerd. Gewoon door een stekker in het stopcontact te steken. Gespreksleider Jacqueline vraagt iedereen bij haar aan te bellen om te ontdekken dat haar deurbel met een zonnepaneeltje werkt.

Contactgegevens:

's Gravelandseweg 120

1217 EZ HILVERSUM

+31 (0)  6 11400037
Info [apenstaartje]
GroeneGroei [punt] com